גיוס משאבים גיוס כספים

שאלות נפוצות בנושא גיוס משאבים לעמותות

 יאיר גורן גיוס כספים

יאיר גורן

גיוס כספים

 יאיר גורן גיוס כספים

יאיר גורן

גיוס משאבים

גיוס משאבים

על ניהול מערך גיוס משאבים בעמותה, ניהול קשרי תורמים, שיטות עבודה, ועוד

מאת: יאיר גורן

1.  למה חשוב לגייס כספים לעמותה? מפני שתורמים הם השותפים הטבעיים ביותר של עמותות והמשאבים שלהם מאפשרים לארגונים לממש את הייעוד שלהם. העמותה מיישמת את החזון בשם כל השותפים, ובהם הקרנות ואנשי פילתנרופיה. מדובר בשותפות אסטרטגית שיכולה להמשיך להתפתח ולגדול לאורך שנים רבות.  

2.  מי הם התורמים? התורמים יכולים להיות כל אדם וכל יישות שאיננה ממשלתית. קרן פילנתרופית, קרן משפחתית, הקדש, חברה ציבורית, אדם פרטי, קהילה מהתפוצות, מעגלי תורמים שפועלים במשותף, ארגונים בינלאומיים, ועוד.  

3.  מדוע הם התורמים לעמותות? כל יישות וכל אדם תורם מסיבות שונות. דוגמאות:  א) חיבור ערכי עמוק לפעילות העמותה, ב) לפי סדר עדיפות שנקבע מראש בעיזבון, ג) מחויבות של חברת ציבורית לקהילה, ד) רצון להיות מעורב בפעילות העמותה, ה) קשרים אישיים טובים עם האנשים שמובילים את העמותה, ו) חיבור רגשי לקהל היעד שהעמותה משרתת, ז) הנצחה.  

4.  לאיזה עמותות הם תורמים? לגופים שקרובים לליבם, לעמותות עם סיפור משכנע, לאנשים שהם אוהבים, לקהל יעד שהוא חשוב להם, לארגון שממש את החזון שלהם, לעמותות שנראות טוב, לארגונים שהחברים שלהם תורמים להם, לעמותות שמספקות את הסחורה, ועוד. כל הפרטים כאן: מצפן לגיוס משאבים.  

5.  לאיזה עמותות לא תורמים? כל הפרטים כאן.   

6.  מה לגבי מעורבות המנכ"ל/ית בתהליכי גיוס המשאבים? מנהלי עמותות קובעים סדרי עדיפות, תחומים לפיתוח ויעדים. לכן, מומלץ שהמנכ"ל/ית יהיו מעורבים בתהליכי הפיתוח באופן שוטף. הם צריכים גם לאשר שאכן יוכלו ליישם את מהלכי הפיתוח השונים שמציגים לקרנות. את העבודה השוטפת יכולים לבצע אנשי מקצוע, אבל מנהלי העמותה צריכים להיות מודעים לתהליכים ולדיאלוג עם התורמים. 

7.  כמה כסף מגיע מחו"ל וכמה מישראל? זה תלוי באופי הארגון ובמערך הקשרים שלכם. באופן כללי, כמות התורמים הישראלים דומה לכמות התורמים מחו"ל – אבל הסכומים שמגיעים מחו"ל גבוהים בהרבה. 

8.  למי פונים ואיך? מספר הדרכים כמספר התורמים. לכל קרן, לכל תורם, יש דרך מועדפת ואפקטיבית ליצירת קשר (ולפעמים הם פשוט לא מעוניינים, וזה ממש מובן, ורצוי לכבד את זה). זה יכול להיות ישירות לתורמת, למשרדי החברה, דרך אתר הקרן, דרך מעגל תורמים בו הם משתתפים, בפגישה אישית עם התורמים, במענה לקול קורא, בשיחת טלפון, במהלך ביקור בארץ, במהלך ביקור בתפוצות, דרך נציגי הקרן בארץ, בדואר ואפילו בפקס. מדובר במערכות יחסים וידע שנצבר לאורך שנים.

9.  איזה תקציבים תורמים מבקשים? בדרך כלל אחד או יותר מהבאים: תקציב השנה החולפת, תקציב השנה הנוכחית, תקציב השנה הבאה ותקציבים בחלוקה לפרויקטים. 

10.  אילו מסמכים נדרשים להגשת בקשה למענק? החל מפרטי חשבון בלבד ועד לרשימה של עשרות מסמכים. רובם כאן

11.  כמה זמן לוקח לגייס כספים לעמותה? ראשית, ישנם ארגונים שאופי הפעילות שלהם הוא כזה שמאפשר לגייס כספים באופן מהיר ואפקטיבי יותר (לדוגמא, חזון משכנע ומטרה חברתית מוחשית. פרטים נוספים בעמוד: מצפן לגיוס כספים). שנית, עמותה מבוססות מבחינה ארגונית (צוות מקצועי חזק, שותפים מגויסים, נוכחות ברשת, תקציבים ברורים) תוכל לגייס כספים יותר בקלות. מצב שני, עמותה שנראית לא טוב (פרטים בעמוד טעויות נפצות) עשויה לשרוף הרבה זמן (שנים) והרבה קשרים, בניסיון לגייס משאבים. עמותה שעובדת נכון תוכל תוך זמן קצר (לפעמים תוך שבועות) לגייס שותפים אסטרטגיים חדשים.